Twee vrouwen op vliegveld Rotterdam opgepakt wegens jihadisme

Twee vrouwen zijn maandagmiddag gearresteerd op Rotterdam The Hague Airport. Ze wilden zich aansluiten bij de Islamitische Staat IS (voorheen ISIS) in Syrië. Ze waren van plan om via Turkije door te reizen naar het momenteel zeer onrustige land.

De Koninklijke Marechaussee had de twee Brabantse vrouwen opgepakt. Ze zaten drie dagen vast, en werden gistermiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Deze besloot de twee jonge vrouwen van slechts 19 jaar oud vrij te laten. Wel zijn ze nog steeds verdacht in de zaak, en hebben ze hun paspoort moeten inleveren. Dit om te voorkomen dat ze binnenkort weer proberen af te reizen naar Syrië. Ook zijn de huizen van de twee vrouwen doorzocht. Bij deze huiszoeking zijn een aantal dingen in beslag genomen voor nader onderzoek.

Als reactie op het toenemend jihadisme in ons land heeft het OM ook negen woningen doorzocht in onder meer Arnhem, Rotterdam, Eindhoven en Doesburg. Het gaat bij deze huiszoekingen niet om acties gericht tegen IS, maar ook tegen Jabhat Al-Nusra, een andere terroristische organisatie uit Syrië. Deze groep gewelddadige moslimextremisten wordt gelinkt aan Al-Qaida. Bij de huiszoekingen zijn niet alleen computers en andere gadgets in beslag genomen, ook de paspoorten van zes mannen moesten eraan geloven. Er wordt momenteel gewerkt aan een strafzaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.